Portada
Campanyes Documents Articles contacte@germania.cat Agermana't

Què són les Germanies?

 

Com a Germanies s’han conegut els diferents alçaments populars que els segles XVI i XVII es van produir a Mallorca i al País Valencià. Així als anys 1520 té lloc la revolta de les Germanies, una guerra contra la monarquia cesarista que l’aliança de la noblesa terratinent catalana amb la castellana anava establint i fortificant. Els agermanats són membres de les classes populars, petita burgesia i pagesia lliure i van ser un autèntic desafiament per a les classes dominants, cada vegada més aglutinades entorn del projecte de destruir Catalunya, de tendències dominants burgeses.

 

La II Germania esclata el 1693 al País Valencià, en la línia de les nombroses guerres que durant aquest segle abrusen la resta de Catalunya (principalment la Guerra dels Segadors, la Guerra dels Barretines, els Angelets de la Terra, etc.) en aquesta lluita de la noblesa contra el poder que a Catalunya ostentava la burgesia popular i la pagesia (des dels vells remences als jornalers més pobres).

 

Per tot plegat la cort de Madrid tingué sempre un odi molt gran als agermanats. Tots aquells nobles cortesans pronunciaven el mot germania en un sentit molt odiós per a ells: germania era el populatxo, la plebs, i en un intent de denigrar-lo l’aplicaren també a l’hampa i als rufians, per a ells tot era vil i li donaren al mot els usos més denigrants. Els agermanats varen ser castigats sense compassió. Foren torturats, degollats, els seus cossos trossejats i els seus fragments exposats públicament, en algun cas fins a centenars d’anys després, com en el cas de la Porta Pintada de Ciutat de Mallorca, on n’hi hagué restes fins al 1822, amenaçadorament. En canvi per als catalans Germania és un mot d’orgull patriòtic que pren el sentit tant de ‘revolta’, ‘aixecament popular’, com de ‘germandat’, ‘confraternitat’, com l’aliança més estreta entre germans, fills d’una mateixa pàtria.

 

Avui la Germania que s’acosta serà l’aixecament també de la petita burgesia però ja no aliada amb aquella pagesia disgregada i feble sinó amb el poble treballador, nombrós, massiu, format, disciplinat, que aquest cop assegurarà la victòria. Una Germania que serà la unificació dels diversos sectors del poble català que avui es guaiten de ganyó perquè malviuen en l’embrutiment d’una economia colonial. Una Germania que serà la catalanitat i la unificació definitives de Catalunya.

 

21 de gener de 2016

DECLARACIÓ. DECLARACIÓ DE GRANOLLERS

Portada: Darrers articles Darrers document
Campanyes Documents: Manifestos Comunicats Anàlisis Declaracions Articles: Notícies Opinió